Rezonancia

Minden tárgynak van úgynevezett saját rezonanciafrekvenciája; ez egy tulajdonság. A gond azoknál a berendezéseknél keletkezik, ahol a gerjesztő erő frekvenciája megegyezik a gép saját rezonanciafrekvenciájával. Ennél a találkozásnál kis gerjesztő erő is magas választ generál. Jó példa erre, amikor a villamos motor fordulati frekvenciája ugyanakkora, mint a berendezés saját rezonanciafrekvenciája. Ebben az esetben egy kisebb egyensúlyozatlansági hiba is magas választ, azaz rezgést eredményez a rendszerben.
 

Ahhoz, hogy ezt a jelenséget el tudjuk távolítani, elsősorban fel kell ismerni és pontosan meg kell határozni a saját rezonanciafrekvenciákat. A leggyakoribb meghatározási módszerek a következők:

– Felfutás/leállás-vizsgálat
– Bump Teszt (ütés- impulzusvizsgálat)
 
     
 

A rezonanciajelenség kezelésének módjai:

  • a gerjesztő erő frekvenciájának megváltoztatása
  • a fordulat megváltoztatása – ha a technológia megengedi
  • a saját rezonanciafrekvencia megváltoztatása – a rendszer elhangolása, gépalap- tulajdonságainak megváltoztatása, a rögzítés módjának változtatása stb.
  • ha más megoldás nincs, a gerjesztő erőt kell minimalizálni, például különösen pontos egyensúlyozással
Rendelje meg rezgésdiagnosztikai vizsgálatainkat, és mi feltárjuk a berendezéseinek rezonanciával kapcsolatos problémáit, kezébe adjuk a legmegfelelőbb megoldást !
 
 
 
 
Rezonancia. Tacoma Narrows Bridge, USA, Washington állam, Tacoma – a híd 1940. november 7-én szakadt le.

A rejtett hibák – melyek később leállást okoznának, időbeni felismerésével

bebiztosítjuk az Ön berendezéseinek megbízható működését, csökkentjük karbantartási költségeit.