Görbe tengely

A görbe tengely olyan géphiba, amely az átlagos javításoknál nehezen ismerhető fel. Csak nagyobb javítóműhelyek képesek kimutatni; ám mivel viszonylag ritkán fordul elő, általában nem ellenőrzik a tengely görbületét.

Az elhajlás lehet:

- tartós
- termikus
 
Tartós elhajlás, görbülés ellenőrzése klasszikus módszerrel, szétszedés által, speciális eszközök segítségével lehetséges. Termikus elhajlás üzemben levő villamos motoroknál fordulhat elő, a munkahőmérséklet elérése után. Ezt a hibát a villamos áram lekapcsolása és a motor lehűlését követően szinte lehetetlen kimutatni. Ez egy összetett hiba, amikor a tengely egyidejűleg hő- és mágneses hatásnak is ki van téve.
 
Rezgésdiagnosztikai méréssel és az adatok alapos elemzésével meg tudjuk állapítani a tengelygörbülést, mivel a frekvenciaspektrum ennél a hibánál nagyon jellemző tulajdonságokat mutat. 
 
Rendelje meg a villamos motorok és a hozzájuk csatlakozó berendezések rezgésdiagnosztikai vizsgálatát, hogy értékes információkhoz jusson, és ne kelljen a speciális hibákat „vakon” keresgélnie !
 

A rejtett hibák – melyek később leállást okoznának, időbeni felismerésével

bebiztosítjuk az Ön berendezéseinek megbízható működését, csökkentjük karbantartási költségeit.