Egytengelyűség beállítása

Az egytengelyűségi hiba a hajtó- és hajtott tengely között dinamikus erőket hoz létre, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a csapágyak és tengelyek kopásához. Növelik a zajszintet és a rezgés szintjét. A tengelykapcsoló egytengelyűségre kényszeríti a tengelyeket, miközben a következő hatások alakulnak ki:
 
- axiális erőhatás
- radiális erőhatás
 
Ha rugalmas tengelykapcsolót alkalmaznak, a tengelykapcsoló élettartama ugyan hosszabbodik, de hibás egytengelyűség-beállításnál a csapágyak és tengelyek ugyanúgy károsodnak.
 
A tengelykapcsolók pontos beállítását lézeres egytengelyűség-beállító műszerrel végezzük, speciális hézagoló alátétek felhasználásával. Az alátétek vastagsága 0,05–2,5 mm, rozsdamentes acélból készülnek és a gyártási hibaeltérés kevesebb, mint 0,001 mm. A beállítást egy általános érvényű táblázat szerint végezzük „kitűnő” értékre, vagy az ügyfél igényei szerint.
 
      
A beállítás minősítése
  fordulatkitűnő
 szöghiba (mm / 100 mm)
1000 – 2000
f/p
0,050,08
 párhuzamossági hiba (mm)0,050,10
 szöghiba (mm / 100 mm)
2000 – 3000
f/p
0,040,07
 párhuzamossági hiba (mm)0,030,07
 
Beállítás előtt elvégezzük a "puha láb" (vagy "háromlábúság") ellenőrzését, és ha szükséges, korrigáljuk a hibát. A puha láb olyan jelenség, amikor a mozdítandó gép talpai nincsenek egy síkban. Ezt előidézheti az alap deformálódása, nagymértékű korrodálása, elhasználódása. Az egy síktól való eltérés nem lehet nagyobb, mint 0,05 mm. Ha a puha láb nincs eltávolítva, nem lehet pontosan beállítani az egytengelyűséget és deformálódhat a motor háza, ami excentrikus rotorhoz vezethet.  
 
Minden tengelykapcsolót, még a rugalmas tengelykapcsolót is pontosan egy tengelybe kell állítani. Rendelje meg a tengelykapcsolók szakértelemmel elvégzett precíz egytengelyűség-beállítását, és mi biztosítjuk önnek berendezései megbízható, csendes működését!

 

A rejtett hibák – melyek később leállást okoznának, időbeni felismerésével

bebiztosítjuk az Ön berendezéseinek megbízható működését, csökkentjük karbantartási költségeit.